Recipes
Assalamualaikom
Selalunya bila baca fb ramai saja sekarang orang bermurah hati share recipes dorang. Berbeza dengan dulu...orang kedekut sangat nak share recipe. Tak pasti pulak apa alasan-alasanya. Selalu tu..tak nak share kerana recipes tu dari turun temurun...recipes family ...so tak nak lah share ngan orang lain.
Ada juga yang half hearted...nak share ...tapi tak share sepenuhnya...di berinya recipe tapi tak beri petua...pernah saya buat topping/garnishing untuk cake coklat saya...jadi berketul-ketul. Rupanya petuanya sedang ja...masa kacau coklat mix tu atas api, hendaklah atas api yang kecik...and tak nak jadi berketul...gunalah dough beater..ke egg beater. Baru lah jadi smooth..
Minat saya kepada masakan sejak sekolah lagi..tapi tak berpeluang nak belajar kerana saya di science stream. Zaman dulu...berlumba-lumba mak bapak nak anak-anak masuk science stream. Nak corot sikit..baru masuk kelas home science...Time bulan puasa balik dari sekolah...saya selalu volunteer buat kueh raya ngan mak dan my auntie..buat kueh samprit (famous of them all..). Still favourite until present time and the recipe remained authentic..
Then ...time sekolah menengah...saya selalu menyibuk tengok kawan-kawan dari kelas home science masak di kitchen sekolah...berpeluang pulak rasa kueh ke..pa ka..yang dorang masak. Time tu..adalah sandwich...butter cake...Yang lawaknya...pernah sekali ambik recipe dari kawan buat kek sponge pandan...jadi..naik tinggi..tapi keras macam roti...last sekali takutkan mak marah...saya potong kecik2 bawa pergi sekolah..share ngan kawan-kawan..Dulu kalau masak tak jadi...mak saya akan kata "membazir barang..."Tetapi semangat saya nak try masakan..tak pernah pudar hingga ke hari ni. Kalau nak kirakan..dari zaman saya sekolah hingga sekarang, agaknya dah berkilo-kilo saya beli buku masakan, order dari Amazon pon ada, pantang ada sales di Popular, beli lagi...paper cutting...copy dari kawan...amik dari mak...(mak dictate..saya catit) dan sekarang downloaded dari internet..my favourite site..Pinterest..
Semasa tingkatan 5, selepas habis exam SPM, saya ada sembang ngan guru tingkatan saya yang saya minat masak memasak ni..dan saya berhasrat nak persue dalam Hotel N Catering. Guru saya time tu kata.."u nak jadi tukang masak? Habis tu 5 tahun di sekolah aliran sains buat apa? kursus tu untuk orang yang dapat gred 3!!"
Saya bukan nak kata guru saya salah..cuma ketika tu..waktu tu..zaman tu...sentimen masyarakat baik mak bapak, guru atau kawan-kawan pon, aliran sains is everything...semua mak bapak kalau ada pilihan, kalau anak dorang berkelayakan, mesti nak anak dorang ambil aliran sains. Macam mak saya katalah..yang corot masuk aliran home science.
Ruginya kan.. kalau tak..entah-entah hari ni saya dah jadi chef...mungkin dah takdir saya bukan untuk jadi chef..😉
Selalunya bila baca fb ramai saja sekarang orang bermurah hati share recipes dorang. Berbeza dengan dulu...orang kedekut sangat nak share recipe. Tak pasti pulak apa alasan-alasanya. Selalu tu..tak nak share kerana recipes tu dari turun temurun...recipes family ...so tak nak lah share ngan orang lain.
Ada juga yang half hearted...nak share ...tapi tak share sepenuhnya...di berinya recipe tapi tak beri petua...pernah saya buat topping/garnishing untuk cake coklat saya...jadi berketul-ketul. Rupanya petuanya sedang ja...masa kacau coklat mix tu atas api, hendaklah atas api yang kecik...and tak nak jadi berketul...gunalah dough beater..ke egg beater. Baru lah jadi smooth..
Minat saya kepada masakan sejak sekolah lagi..tapi tak berpeluang nak belajar kerana saya di science stream. Zaman dulu...berlumba-lumba mak bapak nak anak-anak masuk science stream. Nak corot sikit..baru masuk kelas home science...Time bulan puasa balik dari sekolah...saya selalu volunteer buat kueh raya ngan mak dan my auntie..buat kueh samprit (famous of them all..). Still favourite until present time and the recipe remained authentic..
Then ...time sekolah menengah...saya selalu menyibuk tengok kawan-kawan dari kelas home science masak di kitchen sekolah...berpeluang pulak rasa kueh ke..pa ka..yang dorang masak. Time tu..adalah sandwich...butter cake...Yang lawaknya...pernah sekali ambik recipe dari kawan buat kek sponge pandan...jadi..naik tinggi..tapi keras macam roti...last sekali takutkan mak marah...saya potong kecik2 bawa pergi sekolah..share ngan kawan-kawan..Dulu kalau masak tak jadi...mak saya akan kata "membazir barang..."Tetapi semangat saya nak try masakan..tak pernah pudar hingga ke hari ni. Kalau nak kirakan..dari zaman saya sekolah hingga sekarang, agaknya dah berkilo-kilo saya beli buku masakan, order dari Amazon pon ada, pantang ada sales di Popular, beli lagi...paper cutting...copy dari kawan...amik dari mak...(mak dictate..saya catit) dan sekarang downloaded dari internet..my favourite site..Pinterest..
Semasa tingkatan 5, selepas habis exam SPM, saya ada sembang ngan guru tingkatan saya yang saya minat masak memasak ni..dan saya berhasrat nak persue dalam Hotel N Catering. Guru saya time tu kata.."u nak jadi tukang masak? Habis tu 5 tahun di sekolah aliran sains buat apa? kursus tu untuk orang yang dapat gred 3!!"
Saya bukan nak kata guru saya salah..cuma ketika tu..waktu tu..zaman tu...sentimen masyarakat baik mak bapak, guru atau kawan-kawan pon, aliran sains is everything...semua mak bapak kalau ada pilihan, kalau anak dorang berkelayakan, mesti nak anak dorang ambil aliran sains. Macam mak saya katalah..yang corot masuk aliran home science.
Ruginya kan.. kalau tak..entah-entah hari ni saya dah jadi chef...mungkin dah takdir saya bukan untuk jadi chef..😉
Comments
Post a Comment